„Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń
w tym , co ma w głowie i co na stole.”
Prof. Jan Gawęcki
Promocja zdrowia i racjonalnego żywienia – clou ogólnopolskich zmagań konkursowych gastronomów
XXVI Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności była inspiracją w roku szkolnym 2021/2022 dla młodzieży "WETY" do zgłębiania wiedzy z zakresu właściwego odżywiania człowieka oraz metod poprawy jego kondycji zdrowotnej.
Uczniowie, kształcący się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych, przygotowywali się do eliminacji pod kierunkiem mgr inż. Elżbiety Jaroty, pilnie studiując min. następujące zagadnienia: zasady racjonalnego odżywiania, wpływ żywności na organizm ludzki, żywienie w profilaktyce chorób układu krążenia oraz schorzeń cywilizacyjnych, dobór odpowiednich diet.
Najlepsze wyniki w etapie szkolnym Olimpiady uzyskały następujące osoby : MagdalenaKozikowska oraz Aleksandra Żebrowska - uczennice klasy III cg TŻUiG.
Dzięki ambitnej pracy własnej, mogły godnie reprezentować Szkołę, Miasto oraz region podczas okręgowych zmagań konkursowych odbywających się w Szczytnie.
Doświadczenia i wiedza zdobyte poprzez uczestnictwo naszych uczniów w XXVI OOWoŻiŻ z pewnością przyczyni się do wzrostu zainteresowania problematyką zawodową oraz kwalifikacji gastronomicznych wśród naszej młodzieży.