ZAPRASZAMY NA DZIEŃ OTWARTE 18 KWIETNIA 2024 OD 10.00 DO 16.00
Jesteśmy zwycięzcami !!! Finał II edycji Konkursu „Gotuj z Klasą”- już za nami!
22 maja 2019 roku w Podlaskiej Akademii Kulinarnej w Białymstoku odbył się finał II edycji Konkursu Gastronomicznego Województwa Podlaskiego dla uczniów średnich szkół rolniczych „Gotuj z Klasą”.
Organizatorem Konkursu był Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego. Nad całością imprezy czuwała pani Iwona Krzyżanowska, zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich UMWP w Białymstoku. Potrawy miały nawiązywać do dziedzictwa kulinarnego Podlasia i bazować na regionalnych produktach.
Jedenaście dwuosobowych zespołów ze szkół rolniczych o profilu gastronomicznym walczyło o prestiżowy staż w restauracji Karola Okrasy „Platter by Okrasa” w Hotelu InterContinental w Warszawie oraz nagrody rzeczowe ufundowane m.in.: przez Marszałka Województwa Podlaskiego.
Zmagania młodych podlaskich kucharzy oceniało Szacowne Jury pod przewodnictwem Stanisława Derehajło - wicemarszałka Województwa Podlaskiego oraz z udziałem fundatora głównej nagrody pana Karola Okrasy, jednego z najbardziej znanych polskich szefów kuchni, który w 2017 roku otrzymał tytuł Ambasadora Województwa Podlaskiego.
Wyróżnionych 11 zespołów finalistów stanęło do 2 godzinnej rywalizacji, w czasie której przygotowywali po 7 porcji zupy lub przystawki, dania głównego oraz deseru.
Natalia Farfułowska i Piotr Pastorczyk - uczniowie kl. III c z łomżyńskiej „Wety” stanęli na najwyższym stopniu podium tego prestiżowego konkursu.
Zwycięzcy pod opieką pani Katarzyny Chojnowskiej przygotowali: kapuśniak na pstrągu z pierożkiem ziemniaczanym, żołądki gęsie w sosie z grzybów leśnych z kaszą pęczak i ciasto „Marcinek”.
Uczniowie naszej szkoły jako główną nagrodę otrzymali staż w warszawskiej restauracji Karola Okrasy „Platter by Okrasa” .
O tym festiwalu smaków Podlasia uczestnicy rozmawiali z członkami Szanownego Jury w czasie przygotowywania potraw oraz podczas prezentacji tych podlaskich smaków. Znakomite Jury smakowało i oceniało. Zwracano uwagę na walory smakowe i estetyczne, związek dania z regionem, a także na organizację pracy. Jesteście nadzieją, że tradycja Podlasia, kultura kulinarna tego regionu przetrwa. Dziękuję za to Wam i Waszym opiekunom – mówił uczestnikom Konkursu Karol Okrasa,
Już sama obecność Karola Okrasy była dla wielu młodych kucharzy prawdziwą nagrodą. Ambasador Podlasia, po zakończeniu Konkursu, gratulował finalistom oraz udzielił cennych rad i wskazówek. W najbliższym czasie wszyscy finaliści spotkają się z panem Karolem Okrasą na wymarzonych warsztatach kulinarnych, a Natalia i Piotr już nie mogą doczekać się wyjazdu do Warszawy, aby pod okiem wielkiego autorytetu kulinarnego, zgłebiać tajniki sporządzania i dekorowania potraw.
Szczególne podziekowania kierujemy w stronę pana Marka Gruszfelda, absolwenta łomżyńskiej „Wety”, za pomoc w przygotowaniu zwycięskiej pary.