Zespół Szkół Weterynaryjnych
i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży

Finał Podlaskiego Konkursu Kulinarnego „Gotuj z Klasą”- już za nami!

05 marca 2018 roku w Podlaskiej Akademii Kulinarnej w Białymstoku odbył się finał Podlaskiego Konkursu Kulinarnego „Gotuj z Klasą”. Organizatorem Konkursu był Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego. Nad całością imprezy czuwała pani Iwona Krzyżanowska, zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich UMWP w Białymstoku. Potrawy miały nawiązywać do dziedzictwa kulinarnego Podlasia i bazować na regionalnych produktach.

Dwanaście dwuosobowych zespołów ze szkół rolniczych o profilu gastronomicznym walczyło o staż w restauracji Karola Okrasy „Platter by Okrasa” w Hotelu InterContinental w Warszawie oraz nagrody rzeczowe ufundowane m.in.: przez Marszałka Województwa Podlaskiego.

Zmagania młodych podlaskich kucharzy oceniało Jury pod przewodnictwem Karola Okrasy, jednego z najbardziej znanych polskich szefów kuchni, który w2017 roku otrzymał tytuł Ambasadora Województwa Podlaskiego.

Wśród finalistów znaleźli się również uczniowie Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży: Kacper Lemański i Emil Deptuła z klasy II c TŻiUG. Pod opieką mgr inż. Katarzyny Chojnowskiej uczniowie z „Wety” przygotowali flaczki z lina z kluseczkami tymiankowymi, pierś z kaczki w towarzystwie selera, marchwi i karmelizowanych jabłek oraz tradycyjne bułeczki drożdżowe z musem jagodowym.

12 wyróżnionych zespołów z całego województwa stanęło do 2 godzinnej rywalizacji, w czasie której przygotowano po 7 porcji zupy lub przystawki, dania głównego oraz deseru. O tym festiwalu smaków Podlasia uczestnicy rozmawiali z członkami Jury w czasie przygotowywania potraw oraz podczas prezentacji podlaskich smaków. Znakomite Jury smakowało i oceniało. Zwracano uwagę na walory smakowe i estetyczne, związek dania z regionem, a także na organizację pracy.

„Wszyscy jesteście zwycięzcami”, bo jak podkreślało Jury, „To, że jesteście tutaj, to ogromny sukces”. Sama obecność Karola Okrasy była dla wielu młodych kucharzy prawdziwą nagrodą. Ambasador Podlasia, po zakończeniu Konkursu podszedł do każdej z ekip, gratulował finalistom oraz udzielił cennych rad i wskazówek. Obiecał też zorganizowanie warsztatów dla wszystkich uczestników Konkursu w Akademii Kulinarnej pana Piotra Zubryckiego.

Organizatorzy już zapowiedzieli kolejne edycje Podlaskiego Konkursu Gastronomicznego „Gotuj z klasą”, więc do zobaczenia za rok.