Zespół Szkół Weterynaryjnych
i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży

Finał konkursu Zielona Budka Master Challenge Ostróda 2017- już za nami!

25 kwietnia 2017 roku w Ostródzie podczas targów MAZURY HoReCa odbyła się II edycja konkursu Zielona Budka Master Challenge Ostróda 2017.

Temat konkursu to kreatywny deser lodowy, którego podstawą był smak mascarpone z sosem z owoców leśnych, a dodatkowymi składnikami jeden wybrany smak lodów Zielona Budka oraz wysokiej jakości produkt mleczny firmy Debic.

Do ścisłego finału konkursu zakwalifikowało się szesnaścioro uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski. Wśród finalistów był Jakub Kozikowski uczeń klasy II c z Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży (opiekun mgr inż. Katarzyna Chojnowska).

W I etapie Konkursu uczestnicy mieli za zadanie nadesłać recepturę, sposób wykonania i zdjęcia kreatywnych deserów lodowych. Szesnastu wyróżnionych finalistów stanęło do godzinnej rywalizacji, w czasie której, na oczach tłumnie zgromadzonej publiczności, przygotowywali 12 porcji deserów. O tym festiwalu smaków w pucharkach i na talerzach uczestnicy rozmawiali z Karolem Okrasą prowadzącym targi i konkursy kulinarne. W tym czasie Jury degustowało i oceniało dzieła sztuki przyszłych szefów kuchni. Zwracano nie tylko uwagę na smak i estetykę, ale także na organizację pracy.

„Wszyscy jesteście zwycięzcami! To już ogromny sukces i uznanie, że dotarliście do tego etapu konkursu” - podkreślało szacowne grono Jury i pan Dariusz Struciński, Szef Kuchni Hotelu Anders **** w Starych Jabłonkach i ambasador lodów Zielona Budka.

To była doskonała okazja do zobaczenia znakomitych szefów kuchni przy pracy, a także czas na rozmowy z mistrzami i wirtuozami dań. Jakub Kozikowski kształcący się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych w „Wecie” miał okazję przyjąć cenne wskazówki od mistrzów cukiernictwa. Na koniec targów MAZURY HoReCa znani szefowie kuchni poprowadzili pokazy kulinarne w strefie live cooking.