Zespół Szkół Weterynaryjnych
i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży

Zboża najwyższej jakości - Powrót do zbóż pradawnych

Dyrekcji Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży, w dniach 2-3 grudnia 2021r., przypadł zaszczyt organizacji finału II Ogólnopolskiego Konkurs dla młodzieży szkół o profilu spożywczym „Zboża najwyższej jakości - Powrót do zbóż pradawnych” .

Organizatorem Konkursu Kulinarnego jest Ogólnopolskie Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych - Polska Ekologia

Konkurs jest Finansowany ze Środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Celem głównym Konkursu jest rozwój i poprawa inicjatyw społecznych na obszarze lokalnym i regionalnym- budowanie świadomości oraz edukacja w zakresie spożycia zbóż w Polsce, rozbudzanie pomysłowości i kreatywności uczniów szkół o profilu spożywczym.

Uczestników konkursu oceniać będzie Jury konkursowe, w tym przedstawiciele Stowarzyszenia Polska Ekologia oraz przedstawiciel KOWR .

W tych dniach mury naszej szkoły będą gościły 10 najlepszych drużyn dwuosobowych ze szkół średnich o profilu spożywczym z terenu całej Polski.

Młodzi przyszli piekarze i adepci sztuki kulinarnej będą rywalizowali w wielkim finale o tytuł najlepszego w kategorii – KUCHARZ i PIEKARZ.

W ciągu dwudniowej rywalizacji drużyny będą prezentować swój kunszt kulinarny przyrządzając dania z wykorzystaniem ziarna zbóż pradawnych oraz przygotowując chleb i drobne pieczywo.

Nad przebiegiem Konkursu czuwać będzie profesjonalne jury w osobach:

Czesława Meus- przewodniczący Komisji Rewizyjnej Stowarzyszenia Polska Ekologia, mistrz cukiernictwa i piekarstwa

Arleta Żynel- mistrz kuchni i doradca kulinarny,

Przedstawiciel KOWR

oraz przedsiębiorcy i restauratorzy znani w Polsce i na świecie m.in.

pani Edyta Nowak- przedstawiciel Piekarni Szwajcarskiej, pan Piotr Boczkowski- przedstawiciel firmy Ballerini, pan Wojciech Dzikowski- przedstawiciel Zakładów Mięsnych „Bost”.

Rangę w/w przedsięwzięcia uświetni obecność przedstawicieli władz samorządowych oraz restauratorów i wielu znamienitych gości. Zmaganiom konkursowym będą towarzyszyły lokalna prasa, radio i telewizja, jak również wiele ciekawych ludzi ze świata gastronomii i biznesu.

Serdecznie zapraszamy!

Kapituła Ogólnopolskiego Konkursu

„Zboża najwyższej jakości - Powrót do zbóż pradawnych”