ZAPRASZAMY NA DZIEŃ OTWARTE 18 KWIETNIA 2024 OD 10.00 DO 16.00
Dyrekcji Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży, w dniach 2-3 grudnia 2021r., przypadł zaszczyt organizacji finału II Ogólnopolskiego Konkurs dla młodzieży szkół o profilu spożywczym „Zboża najwyższej jakości - Powrót do zbóż pradawnych” .
Organizatorem Konkursu Kulinarnego jest Ogólnopolskie Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych - Polska Ekologia
Konkurs jest Finansowany ze Środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Celem głównym Konkursu jest rozwój i poprawa inicjatyw społecznych na obszarze lokalnym i regionalnym- budowanie świadomości oraz edukacja w zakresie spożycia zbóż w Polsce, rozbudzanie pomysłowości i kreatywności uczniów szkół o profilu spożywczym.
Uczestników konkursu oceniać będzie Jury konkursowe, w tym przedstawiciele Stowarzyszenia Polska Ekologia oraz przedstawiciel KOWR .
W tych dniach mury naszej szkoły będą gościły 10 najlepszych drużyn dwuosobowych ze szkół średnich o profilu spożywczym z terenu całej Polski.
Młodzi przyszli piekarze i adepci sztuki kulinarnej będą rywalizowali w wielkim finale o tytuł najlepszego w kategorii – KUCHARZ i PIEKARZ.
W ciągu dwudniowej rywalizacji drużyny będą prezentować swój kunszt kulinarny przyrządzając dania z wykorzystaniem ziarna zbóż pradawnych oraz przygotowując chleb i drobne pieczywo.
Nad przebiegiem Konkursu czuwać będzie profesjonalne jury w osobach:
Czesława Meus- przewodniczący Komisji Rewizyjnej Stowarzyszenia Polska Ekologia, mistrz cukiernictwa i piekarstwa
Arleta Żynel- mistrz kuchni i doradca kulinarny,
Przedstawiciel KOWR
oraz przedsiębiorcy i restauratorzy znani w Polsce i na świecie m.in.
pani Edyta Nowak- przedstawiciel Piekarni Szwajcarskiej, pan Piotr Boczkowski- przedstawiciel firmy Ballerini, pan Wojciech Dzikowski- przedstawiciel Zakładów Mięsnych „Bost”.
Rangę w/w przedsięwzięcia uświetni obecność przedstawicieli władz samorządowych oraz restauratorów i wielu znamienitych gości. Zmaganiom konkursowym będą towarzyszyły lokalna prasa, radio i telewizja, jak również wiele ciekawych ludzi ze świata gastronomii i biznesu.
Serdecznie zapraszamy!
Kapituła Ogólnopolskiego Konkursu
„Zboża najwyższej jakości - Powrót do zbóż pradawnych”