Zespół Szkół Weterynaryjnych
i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży

Weta na Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności

12 stycznia 2018 r. w Szczytnie odbył się etap okręgowy XXII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Wzięło w nim udział 39 uczniów z 22 szkół ponadgimnazjalnych północno - wschodniej Polski, między innymi z: Białegostoku, Olsztyna, Mrągowa, Elbląga, Augustowa, Hajnówki, Bielska Podlaskiego, Wojewodzina i Ostrołęki. Nasz region reprezentowały uczennice z ZSW i O Nr 7 w Łomży: Ewa Skowrońska i Weronika Pogroszewska, pod opieką mgr inż. Elżbiety Jaroty.

Ważne miejsce w tegorocznej tematyce konkursowej zajmowały owoce i warzywa, będące źródłem wielu substancji odżywczych w działaniu prozdrowotnym. Najnowsze badania naukowe wskazują na profilaktyczne oddziaływanie tych surowców w odniesieniu do chorób układu krążenia i nowotworów, stąd zainteresowanie tą tematyką.

Oprócz wiedzy z zakresu dietetyki owoców i warzyw uczestnicy Olimpiady musieli się wykazać znajomością zagadnień chemicznych, biologicznych, technicznych i technologicznych. Pani dr inż. Małgorzata Anna Słowińska z Katedry Żywienia Człowieka Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego, jako przewodnicząca Komisji Okręgowej Olimpiady, wysoko oceniła wiedzę i umiejętności młodzieży biorącej udział w eliminacjach, w szczególności przygotowanie z zakresu żywienia człowieka i żywności.

Atrakcją imprezy był wykład „Super Foods” przeprowadzona przez panią Angelikę Wiśniewską z Centrum Dietetycznego Naturhouse w Szczytnie.

Uczennice łomżyńskiej „Wety”: Ewa Skowrońska i Weronika Pogroszewska za udział w Olimpiadzie zostały wyróżnione dyplomami uznania.

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.