ZAPRASZAMY NA DZIEŃ OTWARTE 18 KWIETNIA 2024 OD 10.00 DO 16.00
19 września odbył się szkolny etap konkursu kulinarnego pt: „Tradycja w Nowoczesnej Kuchni Kulinarnej: Inspiracje Ziemniakiem”, którego finał odbędzie się w PWSIiP w Instytucie Technologii Żywności i Gastronomii w Łomży. Celem konkursu jest propagowanie wiedzy o podlaskiej tradycji kulinarnej, ze szczególnym uwzględnieniem produktów z regionu Podlasia oraz doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzenie pomysłowości i kreatywności uczniów w tworzeniu nowych dań opartych na produktach tradycyjnych, regionalnych i ekologicznych.
W konkursie wzięło udział 5 zespółów: zespół I - Śledziewski KondraD i Piotrowski Michał IIID, zespół II - Gleba Ewelina i Bagińska Iwona klasa IVD, zespół III- Chojnowska Klaudia i Kozłowska Milena IID, zespół IV - Wojciechewicz Karolina i Rutkowska Emilia IVD i zespół V- Dzierzgowska Aneta i Kosińska Justyna IVD.
Uczniowie prezentowali swoje umiejętności kulinarne w przygotowaniu dań na bazie ziemniaka w oparciu o tradycje i wykorzystanie nowoczesnych technik kulinarnych, zaprezentowali potrawy w nowatorskiej i odświeżonej formie. Przyrządzili placki ziemniaczane z sosem kurkowym, kołduny podlaskie z sosem grzybowym, kopytka szpinakowe z sosem orzechowym, placek po cygańsku, kartofelki nadziewane szpinakiem.
Zwyciężył zespół IV, potrawą kartofelki nadziewane szpinakiem w składzie Wojciechewicz Karolina i Rutkowska Emilia.
Konkurs nadzorowały i prowadziły Ewelina Karpińska -Siwek i Marzena Skrodzka.
Opracowała: Ewelina Karpińska - Siwek