Zespół Szkół Weterynaryjnych
i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży

Konkurs - "Inspiracje ziemniakiem" w PWSIP

23 pa¼dziernika uczennice klasy IV D Karolina Wojciechewicz, Aneta Dzierzgowska i Iwona Bagińska pod opieką Pani Eweliny Karpińskiej - Siwek brały udział w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Tradycja w Nowoczesnej Kuchni Polskiej” I edycja: Inspiracje Ziemniakiem organizowanym przez PWSIP w Łomży. Uczennice wykonały potrawę Kartofelki nadziewane szpinakiem. Pomysł na potrawę narodził się ze Święta Ziemniaka Pieczonego obchodzonego na zakończenie wykopków. W potrawie tej wykorzystuje się dodatki takie jak: pieczarki, szpinak, czosnek, zioła, paprykę w proszku słodką oraz nowoczesne techniki kulinarne tzn; pieczenie w piecu konwekcyjno-parowym, który znacznie skraca czas pieczenia i nadaje pożądane walory organoleptyczne potrawie.

Uczennica Iwona Bagińska przygotowała stoisko promocyjne naszej szkoły w formie aranżacji stołu pt. Jesienne Spotkanie. Dekorację z dyni wykonały uczennice architektury krajobrazu pod kierunkiem Pani Ewy Czerskiej.

Obejrzyj galerię zdjęć z konkursu

Przepis „Kartofelki nadziewane szpinakiem”

Normatyw surowcowy:

5 dużych ziemniaków

45dkg rozdrobnionego szpinaku

Cebula duża

4 ząbki czosnku

20dkg pieczarek

Olej do smażenia

Masło 1 kostka

Jajko

Ser mozarella

Sól, pieprz, papryka czerwona, zioła prowansalskie, majeranek.

Sposób wykonania

Szpinak podsmażamy na maśle z drobno posiekanym czosnkiem. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, a następnie dodajemy do szpinaku. Smażymy na małym ogniu, aż nadmiar wody odparuje. Wbijamy jajko. Podsmażamy, szybko mieszając, żeby jajko połączyło się z masą. Doprawiamy solą, pieprzem. Ziemniaki obieramy, myjemy i przekrawamy na pół. Wydrążamy łyżeczką środki ziemniaka a następnie smarujemy olejem i posypujemy zewnętrzne ścianki ziemniaka ziołami prowansalskimi, papryką słodką czerwoną i majerankiem. Tak przygotowane ziemniaki podpiekamy około 10 minut. Następnie wyjmujemy i w zagłębienia wkładamy odrobinę masła, oprószamy solą a następnie faszerujemy szpinakiem. Ziemniaki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy około 6 minut w 160 stopniach na rumiano. Pod koniec pieczenia posypujemy serem startym mozarella. Podajemy udekorowane liściem sałaty, pomidorami koktajlowymi i jajkiem sadzonym przepiórczym oraz papryką.

Opracowała: Ewelina Karpińska - Siwek