ZAPRASZAMY NA DZIEŃ OTWARTE 18 KWIETNIA 2024 OD 10.00 DO 16.00
7 grudnia 2023r., w Akademii Łomżyńskiej odbył się finał konkursu Wiedzy o Bezpieczeństwie i Certyfikacji Żywności „Food Expert”. W konkursie udział wzięło 250 uczestników (etap szkolny), z czego 90 zakwalifikowało się do finału, który odbył się na uczelni i przeplatany był popularnonaukowymi atrakcjami: zajęciami w nowoczesnej hali technologicznej, wykładem dr inż. Bartosza Kruszewskiego pt. „Możliwości i bezpieczeństwo wykorzystania odpadów z przemysłu spożywczego”. Do finału zakwalifikowała się Dominika Szablak z klasy 4c technikum żywienia i usług gastronomicznych pod opieką pani Eweliny Karpińskiej-Siwek. Uczennica zdobyła dyplom finalisty konkursu .
Celem konkursu była popularyzacja wiedzy na temat jakości i bezpieczeństwa oraz autentyczności żywności, a w szczególności: zanieczyszczeń żywności, bezpieczeństwa w stosowaniu dodatków do żywności, znakowania produktów żywnościowych, systemów kontroli jakości żywności.