Zespół Szkół Weterynaryjnych
i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży

Dzień Otwartych Drzwi w Wecie

20 kwietnia Weta otworzyła swoje drzwi dla gimnazjalistów.

Tradycyjnie jak co roku przy Stacha Konwy 11 odbyła się prezentacja kierunków kształcenia w naszej szkole:

  • technik weterynarii
  • technik technologii żywności oraz technik przetwórstwa mleka
  • technik agrobiznesu
  • technik architektury krajobrazu
  • technik żywienia i usług gastronomicznych
  • liceum ogólnokształcące
  • Policealna Szkoła Zawodowa o profilu technik weterynarii kształcąca w systemie dziennym i zaocznym.

Tego dnia do Wety uczniowie przynieśli lub przyprowadzili swoich pupili - psy, koty, szczur, przepiórki. Zarówno nauczyciele przedmiotów weterynaryjnych, jak i uczniowie pasjonaci służyli fachową poradą na temat higieny zwierząt. Młodzi architekci krajobrazu na żywo szkicowali i podpowiadali, jak zadbać o tereny zielone wokół naszych domów. Uczniowie agrobiznesu radzili, jak być młodym przedsiębiorcą i zarządzać firmą. Stoisko przygotowali również uczniowie i nauczyciele technologii żywności, prezentując jednocześnie nowoutworzony kierunek kształcenia technik przetwórstwa mleka.

W czasie wycieczki po szkole gimnazjaliści trafili także do stołówki szkolnej, w której czekało mnóstwo atrakcji przygotowanych przez uczniów i nauczycieli kształcących na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych. odbywała się tam degustacja popcornu, potraw kuchni kurpiowskiej i meksykańskiej oraz napojów owocowych. szczególnym zainteresowaniem cieszył się pokaz musztry kelnerskiej. Uczennice prezentowały carving - sztukę rze¼bienia w owocach i warzywach oraz rękodzieło wykonywania pisanek wielkanocnych. członkowie szkolnego koła PCK służyli fachową radą na temat pierwszej pomocy.

Wielbiciele rozrywki odnale¼li również coś dla siebie - występy uczniów śpiewających oraz zespołu hip hopowego z naszej szkoły.

Bliższe informacje na temat rekrutacji oraz niezbędnych dokumentów dostępne są na naszej stronie.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z wydarzenia

Przygotowała: Magdalena Budziszewska