Zespół Szkół Weterynaryjnych
i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży

WYKORZYSTAJMY UZDRAWIAJĄCĄ MOC PRZYRODY

„ Dobrem najwyższym jest zgadzać się z naturą

i stosownie do niej żyć.” [ Cyceron ]

Rozpoczęty w kwietniu wiosenny cykl spotkań , poświęcony tematyce racjonalnego odżywiania : „ Jak jeść i żyć , by zdrowym być”, znalazł kolejną odsłonę na terenie Szkoły Podstawowej nr 5 w Łomży, dnia 31 maja 2019r. Stało się to również za sprawą ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia , którzy opracowali nową Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, obrazującą podstawowe zasady żywienia człowieka, będące kluczem do zachowania zdrowia, sprawności fizycznej i intelektualnej oraz długiego, szczęśliwego życia.

Swoją ofertę edukacyjną zaprezentowali uczniom i zainteresowanym pracownikom SP 5 młode adeptki sztuki kulinarnej : Aleksandra Wałkuska i Patrycja Aksiucik, pobierające naukę w klasie drugiej Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów zawodowych.

Pani mgr inż. Ewelina Karpińska Siwek zapoznała zebranych z zaleceniami prawidłowego odżywiania, podkreślając, że sumienne ich przestrzeganie pozwala zapobiec występowaniu wielu chorób cywilizacyjnych. Zwróciła uwagę , że wśród zaproponowanych zmian w nowej „ Piramidzie” jest szczególnie ważna obecność owoców i warzyw , które stanowią dziś postawę wszelkiej dietetyki.

Natomiast pani mgr inż. Elżbieta Jarota przybliżyła uczestnikom spotkania wysoką wartość odżywczą menu , obfitującego w wymienione wyżej produkty. Korzystne działanie warzyw i owoców na organizm wiąże się z tym, że zawierają one związki bioaktywne, takie jak: karotenoidy, flawonoidy, witaminy, selen oraz błonnik. Pełnią też rolę antyoksydacyjną i stymulują układ odpornościowy.

Szczególne zainteresowanie uczestników spotkania wzbudził pokaz carvingu, przygotowany przez młodzież kierunku : technik żywienia i usług gastronomicznych łomżyńskiej „WETY”. Aromat, smak, kolor , kształt oraz piękno rzeźb z owoców i warzyw – stanowią bodziec i zachętę do ich częstego spożywania.

Dyrekcji i Radzie Pedagogicznej SP nr 5 dziękujemy za organizację spotkania.

Liczymy , iż przedstawione treści programu pozwolą większości uczestników znaleźć swój klucz do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia w perspektywie zbliżających się wakacji .