Wszystko, czego się dotąd nauczyłeś,
zatraci sens, jeśli nie potrafisz
znaleźć zastosowania dla tej wiedzy
Paulo Coelho
EXPO Sweet to największe w Polsce (i w Europie Centralnej) targi branży cukierniczej i ciastkarskiej. XXII edycja imprezy, która odbyła się w dniach 23 – 26 lutego w Centrum EXPO XXI w Warszawie, przyciągnęła ponad 25 000 zwiedzających. Do ważniejszych wydarzeń towarzyszących Targom należy zaliczyć: Mistrzostwa Europy w dekoracji tortów, Międzynarodowa Wystawa dekoracji cukierniczych, Mistrzostwa Polski w przygotowaniu deseru, Cukiernicze Mistrzostwa Polski, Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych, Warsztaty kawowe.
Mnóstwo atrakcyjnych stanowisk – to zasługa zaproszonych wystawców nie tylko krajowych, ale również państw europejskich: m.in. Niemiec, Czech, Litwy, Grecji, Włoch.
Wśród zwiedzających znalazła się liczna grupa młodzieży (75 osób) z Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży pod opieką nauczycieli przedmiotów zawodowych: Eweliny Karpińskiej – Siwek, Elżbiety Jaroty, Przemysława Ciuchnickiego oraz Pani Dyrektor Bogumiły Olbryś.
Celem wycieczki edukacyjnej było poznanie współczesnych trendów i rozwiązań innowacyjnych w branży cukierniczo – lodziarskiej.
Bogata oferta programowa obejmowała m.in.:
- pokazy dekoracji połączone z degustacją przepysznych ciast – wśród nich wyśmienite szpinakowe Pinaatti;
- produkcja ciasteczek czekoladowych z nadzieniem owocowym, puree owocowe, pianki, desery cremeux, żelki wegańskie, lody i sorbety;
- degustacja molekularnego kawioru;
- rzemieślnicza produkcja czekolady, pralin prowadzona przez Marka Perlino;
- degustacja nowości lodowych: Czekolada Słony Karmel i Czarna Wiśnia;
- degustacja nowości Shake Fit Protein dla osób dbających o formę i sportowców o wysokiej zawartości białka i błonnika bez cukru;
- pokazy technologii Cook &Chill przygotowania deserów przy użyciu technologii chłodzenia z zastosowaniem nowej linii schładzarko- zamrażarek szokowych.
Aktywne uczestnictwo młodzieży w programie pozwoliło zweryfikować zdobytą wiedzę w praktyce oraz odkryć nowe smaki wyrobów cukierniczych.
Wielu wrażeń estetycznych dostarczyła wystawa tortów pięknie udekorowanych przez Mistrzów Europy i Mistrzów Polski. Ponadto młodzież mogła na żywo obserwować zmagania uczniów szkół cukierniczych w zawodach centralnych.
Słodkie chwile spędzone na targach niewątpliwie poszerzyły horyzonty młodych ludzi, otwierając ich intelekt na dalsze zgłębianie innowacji technicznych i technologicznych w zawodzie.