ZAPRASZAMY NA DZIEŃ OTWARTE 18 KWIETNIA 2024 OD 10.00 DO 16.00
„ Z chemicznego punktu widzenia
to najdoskonalszy pokarm na świecie”
[ Michael Levine, dietetyk]
Bynajmniej, zacytowana wyżej wypowiedź Levine’a nie oznacza zachęty do niekontrolowanego spożywania [zwanego też obżarstwem] tego wykwintnego produktu. Natomiast czymś godnym i ze wszech miar pożytecznym jest zgłębianie naukowe i praktyczne procesu technologicznego oraz cech gotowego wyrobu.
Święto Czekolady w Zespole Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 ma już swoją tradycję.
12 kwietnia br. uczniowie kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych pod opieką nauczycieli przedmiotów zawodowych mgr inż. Eweliny Karpińskiej - Siwek i mgr inż. Elżbiety Jaroty, zorganizowali okolicznościowe spotkanie pod hasłem : „ Czekolada- jej walory smakowe i odżywcze”. Najbardziej zaangażowała się grupa „ wielbicieli” słodkiego smakołyku z klasy IIIc i III d, odbywająca tego dnia zajęcia praktyczne w sali gastronomicznej.
W pierwszej części obchodów Święta Czekolady skupiono się na aspektach dydaktycznych poprzez przedstawienie odpowiednio dobranych filmów i prezentacji multimedialnych: „ Rys historyczny i wartość odżywcza czekolady”, „ Jak powstaje czekolada?”, „ Ciekawostki o czekoladzie”.
Zebrana młodzież z zaciekawieniem zapoznała się z treścią informacji dotyczących zarówno produkcji czekolady, jak też znaczenia w żywieniu człowieka oraz wpływu na organizm jej składników chemicznych.
W dalszym ciągu dyskusja wokół czekolady przeniosła się do szkolnej kawiarenki, gdzie można było posmakować okazjonalnych wypieków, sporządzonych przez uczniów : babeczki i ciasta czekoladowe , murzynki.
Walory smakowo- zapachowe degustowanych ciast, ciasteczek i pralinek potwierdziły w praktyce opinię o niepowtarzalnym smaku i sile przyciągania czekolady oraz jej szczególnym miejscu w kulturze żywienia.