ZAPRASZAMY NA DZIEŃ OTWARTE 18 KWIETNIA 2024 OD 10.00 DO 16.00
W miesiącach październik, listopad 2022r. odbywały się w naszej szkole kwalifikacyjne kursy zawodowe zrealizowane w ramach projektu „Kształcenie zawodowe szansą na lepszy start
w dorosłość”. Współrealizatorami projektu są Zespół Szkół Weterynaryjnych
i Ogólnokształcących nr 7 w Łomży oraz Poradnia Psychologiczno – Pedagogiczna nr 2
w Łomży. Koordynatorem projektu jest Pani mgr inż. Katarzyna Jasińska. Projekt współfinansowany jest przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego RPOWP, dzięki czemu kursy dla uczniów naszej szkoły były bezpłatne.
Uczniowie klas trzecich i czwartych technikum żywienia i usług gastronomicznych wzięli udział w dwudziestogodzinnych kursach: barmańskim, kelnerskim i baristycznym, prowadzonych przez trenera, Pana mgr inż. Jacka Kotulę z Galicyjskiej Szkoły Smaku
w Krakowie. W każdym z kursów uczestniczyło po dziesięć osób. Kursy cieszyły się ogromnym zainteresowaniem, a poziom ich prowadzenia został bardzo wysoko oceniony przez uczniów.
Podczas kursu kelnerskiego kursanci pozyskali umiejętność przygotowania stanowiska pracy, praktycznych umiejętności kelnerskich, wiedzę na temat zastawy stołowej, stylów
i technik obsługi, systemów rozliczeń kelnerskich. Mieli możliwość ćwiczenia zachowanie
w sytuacjach stresujących oraz technik sprzedaży sugestywnej.
Na zajęciach praktycznych kursu barmańskiego uczestnicy nauczyli się wszystkich barmańskich trików, mieli możliwość wykonania czynności organizacyjnych w barze, poznania szkła barmańskiego, rodzajów wódek i likierów, zasad obsługi klienta, technologii przygotowywania napojów mieszanych oraz degustacji własnoręcznie sporządzonych kilkudziesięciu receptur drinków bezalkoholowych, w tym na bazie kawy espresso.
Podczas kursu baristycznego uczniowie nauczyli się parzyć idealne espresso, dowiedzieli się jak poprawnie je podać i wypić. Kursanci poznali różnice pomiędzy klasycznymi kawami mlecznymi na bazie espresso oraz nauczyli się poprawnie je wykonać z pięknym wzorem latte art. Podstawową czynnością podczas kursu była obsługa różnego rodzaju ekspresów ciśnieniowych. W dalszej części szkolenia trenerzy zdradzili tajniki parzenia kawy metodami alternatywnymi, odróżniania kawy niskiej jakości od kaw jakości wysokiej.